De Vendée 2018-03-29T14:30:36+02:00

De Vendee

Landschap

Het eiland Île d’Yeu (23 km²), een traditioneel en ongerept gebied, en het verrassende Île de Noirmoutier (49 km²) met haar alleen bij eb berijdbare Passage du Gois liggen beide majestueus te stralen langs de Vendeese kust. Deze warme en bloemrijke eilanden zijn een lust voor de ogen.

Van de 250 kilometer lange kust langs de Vendée is 86% beschermd. Omdat ze het milieu omwille van het welzijn en de kwaliteit van het bestaan van iedereen willen behouden, heeft het departement de Vendée, in samenwerking met alle kustplaatsen, een ontsluitingsprogramma voor toeristische ruimten op poten gezet: « Contrat Environnement Littoral » (het Contract voor het Kustmilieu).

De kust van de Vendée staat bekend om de buitengewone kwaliteit van het licht. Vele kreekjes en lange zandstranden noden tot uitrusten en zonnebaden. Adem met volle teugen de zilte zeelucht langs de lange kust, waarvan 140 km aan fijne zandstranden, waar de Vendée aan de Atlantische Oceaan grenst.
Het zwemwater is van uitmuntende kwaliteit en de licht hellende stranden staan garant voor veilig plezier met het hele gezin.

Recreatie

Een uitgebreid netwerk van wandel-, ruiter- en fietspaden en routes voor trektochten loopt langs de kust en tevens verder landinwaarts voor een ludieke ofwel sportieve ontdekking van de Vendée. De talrijke Vendeese rivieren kan men, in een boot of kano, al varende langs de moerasgebieden ontdekken voor rust en ontspanning op het water, waar zelfs ook nog de hengel bij kan.
Groene moerasgebieden, zandige stranden, bossen en struiken, waarachter een rijke fauna en flora schuil gaan, die men zelfstandig of in één van de themaparken kan gaan ontdekken. De oceaan en de Vendeese stranden worden door de visserij ontschuimd.
De watersport biedt meer amusante activiteiten: windsurf, catamaran, kitesurf, duiksport, zeilkarren, enz. In Saint Jean de Monts, Port Bourgenay en Olonne sur Mer kan men golf spelen op prachtige groene golfbanen en zandgrond met uitzicht op de zee.
De Vendeese kust beschikt over twee thalassotherapiecentra, die de beste verzorging bieden met behulp van zeeproducten.

Cultuur

De Vendeese volkskunsten en -tradities zijn nog zeer aanwezig en duren voort in de musea. Verder biedt het Grand Parc du Puy du Fou aan klein en groot de mogelijkheid een reis door de tijd te maken: van het Galloromeinse circus tot de 20e eeuw.
Er zijn vele verschillende stadjes, waarvan vele beschikken over een beschermde zone van het architecturaal erfgoed. Daarbij kunt u denken aan Vouvant, Nieul sur L’Autise, Faymoreau, Mallièvre en Foussais-Payré.

Saint Gilles Croix de Vie, zowel havenstad als badplaats, dit is de oudste haven van de Vendée. Het is ook de grootste Franse sardienvissershaven van de Atlantische kust. Het hoofdkantoor van de Bénéteau scheepswerven maakt deze badplaats tot de wieg van de pleziervaart. Het charmante vissersdorpje nodigt uit tot flaneren over de vele wandelpaden.

Neemt u voor nog veel meer informatie en de gastronomie van de regio eens een kijkje op de Nederlandse informatie site http://www.vendee-toerisme.nl/ontdekken/